ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ

Η Μαριλένα Καρρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με κατεύθυνση την Αρχαιολογία. Επί αρκετά χρόνια συμμετείχε σε πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές, προϊστορικών, αλλά και κλασσικών χρόνων.
Συνέχισε τις σπουδές της στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι. Εκπόνησε το Master (DEA) στο Université de Paris IV – Sorbonne, με θέμα: Η παράδοση της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής αγαλματοποιίας στη ζωγραφική του Giorgio de Chirico και των άλλων μεταφυσικών ζωγράφων, καθώς και στον βελγικό και ολλανδικό σουρεαλισμό, και τη Διδακτορική Διατριβή της στο Université de Paris I – Panthéon Sorbonne, με θέμα: Από την αναπαραστατική στη μη-αναπαραστατική απόδοση του ανθρώπινου σώματος στις πρωτοπορίες των αρχών του 20ού αιώνα. Υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παραμονής της στο Παρίσι,, συνεργάστηκε με αρκετές galleries σύγχρονης τέχνης. Σημαντικότερη υπήρξε η επί τρία χρόνια συνεργασία της, αρχικά με τη Galerie Maeght και αργότερα με τη Fondation Maeght.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε ως freelance με την επιμέλεια και διοργάνωση μεγάλων εικαστικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατόπιν ανάθεσης κυρίως από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, ενώ έχει συγγράψει θεωρητικά κείμενα σε αναδρομικούς καταλόγους ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Ταυτόχρονα συνεργάστηκε με πολλούς εκδοτικούς οίκους ως επιμελήτρια σειρών περί Διδακτικής της Τέχνης και Αισθητικής. Ασχολήθηκε επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μετάφραση θεωρητικών δοκιμίων σχετικών με τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη θεωρία και τη διδακτική της Τέχνης, αλλά και λογοτεχνικών έργων.
Την περίοδο 2004-2006, συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών ως υπεύθυνη του τμήματος εκδόσεων.
Από το 2004 έως το 2009, δίδαξε μετάφραση θεωρητικών κειμένων σχετικών με την ιστορία της τέχνης και την αισθητική στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Αtelier μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου  της Αθήνας.
Από το 2009 έως το 2014, διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Τομέα Εικαστικών Τεχνών στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας