BLINDSPOT THEATRE GROUP: ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

BLINDSPOT THEATRE GROUP: ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

Η ομάδα Blindspot Theatre Group ιδρύθηκε το 2009 από τη Γιώτα Αργυροπούλου και τον Μιχάλη Κωνσταντάτο με σκοπό τη δημιουργία παραστατικών έργων που παντρεύουν διαφορετικές τέχνες -θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφο, μουσική, νέες τεχνολογίες- με απώτερο στόχο να δημιουργήσει μία νέα αισθητική γλώσσα. Το 2017 η παράσταση τους «HOTEL» διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Stückemarkt», όταν βρέθηκε στη βραχεία λίστα του σπουδαίου γερμανικού φεστιβάλ Berliner Festspiele και στους 17 τελικούς φιναλίστ ανάμεσα στα πιο πρωτοποριακά έργα νέων δημιουργών από όλη την Ευρώπη.

Η ομάδα ‘Blindspot’ έχει πραγματοποιήσει τις θεατρικές παραστάσεις:

«Βρικόλακες» μία παράσταση βασισμένη στο έργο του Ίψεν που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2018), «Έντα Γκάμπλερ» μία παράσταση με θεατρική, διαδικτυακή και εκπαιδευτική δράση που ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (2014-2015), την παράσταση «BLINK» στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο της Νορβηγίας ως μέρος του Φεστιβάλ Ίψεν 2017. Την performance μακράς-διάρκειας «Ένα Άτομο τη Φορά» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στα πλαίσια της έκθεσης «As One» από το Ινστιτούτο Αμπράμοβιτς και τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ. Την παράσταση «HOTEL» η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015-16 στη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια στο Φεστιβάλ των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα έχει επίσης παρουσιάσει την εφηβική παράσταση «Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ» (Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016, Στέγη), το «Χ-Τokio» στο Από Μηχανής θέατρο (2012-2013) και στο γερμανικό φεστιβάλ Theaterlandschaft Südeuropa 2015 του θεάτρου Theatre an der Ruhr στην Κολωνία, το «Parklife» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2011) και την «Πτώση» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ (2009-2010), κ.α.

Έχουν διδάξει εργαστήρια θεάτρου και κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών καθώς και σε δραματικές σχολές.

ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
[
ηθοποιός/δραματουργός]

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική στο Goldsmiths College και Ιστορία της Τέχνης στο UEL. Ξεκίνησε την πορεία της στο Λονδίνο, έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και την Ελλάδα σε κλασικά έργα -«Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν (Έντα), «Άμλετ» του Σαίξπηρ (Οφηλία), «Η Καταιγίδα» του Στρίντμπεργκ (Γκέρντα)-, σε σύγχρονα, όπως «Απόπειρες κατά της ζωής της» του Martin Crimp και σε performances όπως το «An Oak Tree» του Tim Crouch. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στο «Before Midnight» του Richard Linklater, «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και στο film installation ‘The Airport’ του John Akomfrah.

Είναι συν-ιδρύτρια της ομάδας Blindspot theatre group με την οποία έχει παίξει και συμβάλλει καλλιτεχνικά σε όλα τα έργα της ομάδας. Έχει γράψει και επιμεληθεί δραματουργικά τα κείμενα των παραστάσεων: «Hotel» (θέατρο της ΑΣΚΤ, Δημήτρια 2016), «BLINK» (Εθνικό Θέατρο του Όσλο, Φεστιβάλ Ίψεν 2016) και «Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ» (Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016, Στέγη). Πραγματοποίησε την σόλο-περφόρμανς «Ένα Άτομο τη Φορά» στην έκθεση «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς με το ΝΕΟΝ στο Μουσείο Μπενάκη. Μερικές από τις τελευταίες δουλειές της στο θέατρο ήταν το «BLINK» στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο και οι «Βρικόλακες» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018. Από το 2014-2018 διδάσκει σε εργαστήρια θεάτρου και performance για τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στον κύκλο ποίησης Καβάφη και συμμετείχε ως ‘blindspot’ στα δημιουργικά εργαστήρια των +65 με τίτλο «Θέατρο και κινηματογράφος» αλλά και σε εφηβικές παραστάσεις/εργαστήρια. Στην παράσταση «Βρικόλακες» που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έπαιξε το ρόλο της Έλεν Άλβινγκ ενώ και στη νέα ταινία του Μ. Κωνσταντάτου «All the Pretty Little Horses» παίζει τον κεντρικό ρόλο. Πήρε μέρος στο επαγγελματικό σεμινάριο θεατρικής γραφής που έκανε το Εθνικό Θέατρο με τη Jemma Kennedy. Επιλέχθηκε να πάρει μέρος στο Onassis AiR ’20 (Artists-in-Residence) με τρίμηνη καλλιτεχνική υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ
[σκηνοθέτης/σεναριογράφος]

Σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος
Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «Σχεδιασμός Χώρου και Πολιτισμός».
Από το 2002 έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, διαφημιστικά, πολιτιστικές εκπομπές, σίριαλ, μουσικά video clip, video-installations για δημόσιους χώρους και θεατρικές παραστάσεις ως συνιδρυτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «blindspot». Έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό -TWO TIMES NOW Βραβείο καλύτερης ταινίας, Stockholm Film iFestival Βραβείο καλύτερης ταινίας, Melbourne Portable Film Festival, ONLY FOR EVER Βραβείο «Κίνητρο» του ΕΚΚ, Drama International Short Film Festival.

Το LUTON, η πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία, έκανε τη παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα NEW DIRECTORS του San Sebastian το 2013 και κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στο BFI London Film Festival, στο διαγωνιστικό του Stockholm International Film Festival και Copenhagen CPX, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Νύχτες Πρεμιέρας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και τη διάκριση CPH:PIX Award – Honorable Mention. Αυτή την περίοδο αναπτύσσει την επόμενη του ταινία ALL THE PRETTY LITTLE HORSES. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις της blindspot theatre group «Η Πτώση», «Parklife», «X-Tokio», «Έντα Γκάμπλερ», «Αναζητώντας των Χόλντεν Κόλφιλντ» και «Hotel». Σχεδίασε μαζί με την ηθοποιό Γιώτα Αργυροπούλου τη solo-performance «Ένα άτομο τη φορά» για την έκθεση «As One» που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από το Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς και τον οργανισμό NEON. Σκηνοθέτησε την παράσταση «Βρικόλακες» που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Με την επόμενη ταινία του ALL THE PRETTY LITTLE HORSES βρέθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2017 στο τμήμα ‘Venice Production Bridge’. Η ταινία του βρίσκεται στο στάδιο του post-production, η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2019.
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.michaliskonstantatos.com

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας