ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΦΡΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΦΡΑ

Σε αυτή τη φωτογραφία - δεν μπορείτε να το διακρίνετε - φοράω κάτι που με συντροφεύει από την εφηβεία μου σχεδόν. Κόκκινο κραγιόν. Μια ντοματί απόχρωση που ζωγραφίζει το πρόσωπό μου σε τόσες σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Πρώτη φορά στην πενθήμερη εκδρομή της τελευταίας τάξης του Λυκείου, τότε που ήθελα διακαώς να σπουδάσω Χημεία. Το ίδιο κόκκινο κραγιόν ήταν παρέα μου στην αποφοίτηση, στη σύντομη ερευνητική απασχόληση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στις πρώτες μου δουλειές ως δασκάλα Χημείας.

Όσο το φορούσα όμως, το ενδιαφέρον από τη χημική του σύσταση πέρασε στην ανάγκη να εξηγήσω την επιρροή του στην προσωπικότητά μου. Αποχρώσεις, υφές, σχεδιασμός, υλικά και συναισθήματα. Όλα αυτά που ονομάζουμε με μια λέξη, στυλ. Ήθελα να μάθω γι' αυτό. Έτσι οδηγήθηκα σε άλλες σπουδές -  MSc in Fashion Design and Management ο τίτλος. Κι άλλη παρουσίαση πτυχιακής γύρω από τη μόδα και το φεμινισμό, παράλληλα η γέννηση της κόρης μου, διδασκαλία κοσμετολογίας σε ΔΙΕΚ.. Και παντού το ίδιο κόκκινο κραγιόν. Να με δυναμώνει.

Μέσα από την έρευνα συνειδητοποίησα ότι η σχέση που έχει μια γυναίκα με τις στυλιστικές της επιλογές δεν είναι τυχαία ούτε χωρίς νόημα. Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω το fasfem.com ώστε να εντάξω σε αυτό όλα τα σημαντικά που είδα πως παραλείπονται από τα παραδοσιακά μέσα προβολής της μόδας.  Έναν τόπο που η αγάπη για τα υφάσματα και το στυλ συναντά την αγάπη για τον εαυτό, τους άλλους, το περιβάλλον. Που να διηγείται τις υπέροχες ιστορίες δημιουργικών γυναικών. Μια ματιά στη μόδα και τον πολιτισμό μέσα από φεμινιστική οπτική. Ελπίζοντας να δώσει έμπνευση σε όλ@ μας να φοράμε με αυτοπεποίθηση το «κόκκινο κραγιόν» μας και να δημιουργούμε το στυλ της δικής μας πραγματικότητας.

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Επικοινωνηστε μαζι μας