• WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
 • WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
 • WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
Ο ΧΩΡΟΣ

ΝΗΣΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Το Fårö βρίσκεται σε ένα ενιαίο ευρύχωρο ισόγειο απέναντι από την πλατεία Μαβίλη, σε μια γειτονιά που συνδυάζει τη ζωτικότητα και τις διευκολύνσεις του κέντρου με την ησυχία και την αίσθηση της παλιάς αστικής Αθήνας. Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, δημιουργήσαμε έναν χώρο που προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκάστοτε σεμιναρίων με κινητά στοιχεία και αίθουσες που απομονώνονται ή ανοίγουν. Το Fårö πήρε αυτόν τον χώρο -που πρώτα στέγαζε γραφεία του δημοσίου και έπειτα ξυλουργείο- και τον μετέτρεψε σε μια νησίδα δημιουργίας και ζύμωσης νέων ιδεών και σχέσεων όπου οι μαθητές θα δικτυώνονται, θα μαθαίνουν, θα δημιουργούν και θα χαίρονται.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Το Fårö είναι ένα νησάκι 113 τ.χλμ. της Βαλτικής, νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Σε αυτό έζησε και πέθανε ο σκηνοθέτης Ingmar Bergman έχοντας γυρίσει κάποιες από τις γνωστότερες ταινίες του. Εκεί το φυσικό τοπίο επικρατεί και οι άνθρωποι ζουν ήρεμα χωρίς να έχουν ανάγκη από την προηγμένη τεχνολογία. Ετυμολογικά πιθανότατα το όνομα να σημαίνει το νησί προς το οποίο ταξιδεύεις ή το νησί του ταξιδιώτη. Ο χώρος μας των 113 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας θέλουμε να αποτελέσει μία νησίδα δημιουργίας και ανακούφισης από την έντονη ροή της καθημερινότητας. Μέσα από τα σεμινάρια μας, μας ενδιαφέρει ο κόσμος να εμβαθύνει στο γνωστικό αντικείμενο της επιλογής του, να συνδεθεί κοινωνικά, να περάσει καλά και ως ταξιδιώτης μετά από ταξίδι, να επιστρέψει στο σπίτι ή τη δουλειά του λίγο πιο ανακουφισμένος, ανοιχτός και δημιουργικός.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Εισηγητής:  Γιάννης Καρπούζης, Κοσμάς Σταθόπουλος 

Δεν είναι κρυφό πως η φωτογραφία είναι το πλέον δημοκρατικό από τα δημιουργικά Μέσα. Όπως έγραφε μία παλιά διαφήμιση της Κόντακ: εσύ πατάς το κουμπί και η μηχανή κάνει τα υπόλοιπα. Είναι όμως έτσι; Χρησιμοποιούμε τις κάμερες μας με τρόπο ώστε να αφηγηθούμε τελικά αυτό που θέλουμε; Και το κυριότερο, έχουμε μάθει να διαβάζουμε και να ερμηνεύουμε τις εικόνες;
Το σεμινάριο μας αποσκοπεί στο να εξηγήσει τα τεχνικά, ερμηνευτικά και αισθητικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για τον κάθε νέο φωτογράφο ή τον καθένα που θέλει να εκφραστεί, να μιλήσει, να πει μία ιστορία και η φωτογραφία του φαίνεται ο κατάλληλος τρόπος για να το κάνει. Το σεμινάριο απευθύνεται εξίσου και στον θεατή της "φωτογραφίας": μέσω πλήθους παραδειγμάτων και τρόπων έκφρασης, ο διδασκόμενος θα μάθει να εξηγεί αφενός τις εικόνες που περνάνε μπροστά του σε διαφημίσεις, ταινίες, διαδικτυακές πλατφόρμες και αφετέρου να διαβάζει και να απολαμβάνει τις καλλιτεχνικές εικόνες.

Διάρκεια σεμιναρίου: δώδεκα 3ωρες συναντήσεις (συνολικά 36 ώρες)
Κόστος συμμετοχής: 240€ (+24% ΦΠΑ) και 195€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους
Μέρα & ώρα: Παρασκευή, 18.00-21.00
Ημερομηνία έναρξης: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Εισηγούνται οι: Γιάννης Καρπούζης, Κοσμάς Σταθόπουλος 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Το σεμινάριο θα αναπτύξει τα εργαλεία των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών του φωτογραφικού μέσου και θα τα συσχετίσει με το αισθητικό τους αποτέλεσμα δείχνοντας την εφαρμογή τους μέσα από παραδείγματα γνωστών, και μη, φωτογράφων.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η δυνατότητα συγκρότησης ανάγνωσης της οπτικής γραμματικής ∙ που διαμορφώνεται μέσα από το Διάφραγμα, την Ταχύτητα Κλείστρου, την Φωτοευαισθησία, το Φορμά και την χρήση τεχνητού φωτός, καθώς και η εννοιολογική σημασία τους και η αισθητική επιρροή τους στο φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Οι παραπάνω παράμετροι − που συνθέτουν την κάθε εικόνα που τραβήχτηκε από την αρχή της φωτογραφικής ιστορίας μέχρι και σήμερα − θα αναπτυχθούν αναλυτικά δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία της πλήρους κατανόησης τόσο των τεχνικών στοιχείων όσο και των αισθητικών αποτελεσμάτων τους πάνω στις εικόνες.
Η εκμάθηση γίνεται με πολύ απλό τρόπο ώστε να μπορεί ο καθένας να τα εφαρμόσει με προσωπική εξάσκηση και την όποια (δεν έχει σημασία) φωτογραφική μηχανή διαθέτει.
Το σεμινάριο στοχεύει πέρα από την εκμάθηση της φωτογραφικής λήψης, να δώσει ακόμα και σε κάποιον που δεν φωτογραφίζει, την δυνατότητα να μπορεί να αποκωδικοποιεί και να εμβαθύνει στην εικόνα, πέραν μιας απλής ανάγνωσης, ξεπερνώντας το πρώτο στάδιο του “κοιτάζω” φωτογραφίες και φτάνοντας στο επίπεδο του “διαβάζω” φωτογραφίες.
Εκτός απ' την ήδη υπάρχουσα και γνωστοποιημένη* εβδομαδιαία ύλη των μαθημάτων που υπερκαλύπτει τις ανάγκες των αρχαρίων, θα υπάρχει η δυνατότητα συνδιαμόρφωσης της ύλης, που θα προκύψει μέσα από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων.

*Για το περιεχόμενο της ύλης ξεχωριστά του κάθε μαθήματος, μπορεί να ενημερωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους του χώρου.

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας