• WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
 • WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
 • WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
Ο ΧΩΡΟΣ

ΝΗΣΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Το Fårö βρίσκεται σε ένα ενιαίο ευρύχωρο ισόγειο απέναντι από την πλατεία Μαβίλη, σε μια γειτονιά που συνδυάζει τη ζωτικότητα και τις διευκολύνσεις του κέντρου με την ησυχία και την αίσθηση της παλιάς αστικής Αθήνας. Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, δημιουργήσαμε έναν χώρο που προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκάστοτε σεμιναρίων με κινητά στοιχεία και αίθουσες που απομονώνονται ή ανοίγουν. Το Fårö πήρε αυτόν τον χώρο -που πρώτα στέγαζε γραφεία του δημοσίου και έπειτα ξυλουργείο- και τον μετέτρεψε σε μια νησίδα δημιουργίας και ζύμωσης νέων ιδεών και σχέσεων όπου οι μαθητές θα δικτυώνονται, θα μαθαίνουν, θα δημιουργούν και θα χαίρονται.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Το Fårö είναι ένα νησάκι 113 τ.χλμ. της Βαλτικής, νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Σε αυτό έζησε και πέθανε ο σκηνοθέτης Ingmar Bergman έχοντας γυρίσει κάποιες από τις γνωστότερες ταινίες του. Εκεί το φυσικό τοπίο επικρατεί και οι άνθρωποι ζουν ήρεμα χωρίς να έχουν ανάγκη από την προηγμένη τεχνολογία. Ετυμολογικά πιθανότατα το όνομα να σημαίνει το νησί προς το οποίο ταξιδεύεις ή το νησί του ταξιδιώτη. Ο χώρος μας των 113 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας θέλουμε να αποτελέσει μία νησίδα δημιουργίας και ανακούφισης από την έντονη ροή της καθημερινότητας. Μέσα από τα σεμινάρια μας, μας ενδιαφέρει ο κόσμος να εμβαθύνει στο γνωστικό αντικείμενο της επιλογής του, να συνδεθεί κοινωνικά, να περάσει καλά και ως ταξιδιώτης μετά από ταξίδι, να επιστρέψει στο σπίτι ή τη δουλειά του λίγο πιο ανακουφισμένος, ανοιχτός και δημιουργικός.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Εισηγητής: Αναστασία Δάλμα

«Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ  βρήκαν στο δάσος ένα σπίτι φτιαγμένο από γλειφιτζούρια και λαχταριστά γλυκά. Τα χρώματα και οι μυρωδιές τους συνεπήραν, το σπιτάκι ήταν τόσο όμορφο που τα μάτια τους λαμπύρισαν από χαρά και έκανε την καρδιά τους να χτυπάει σαν τρελή! “Πρέπει να μπούμε μέσα”, είπαν με ένα στόμα!»

Όταν διηγούμαστε  παραμύθια, πλάθουμε κόσμους φανταστικούς που συχνά ενέχουν στοιχεία της πραγματικότητας, φιλτραρισμένα ή μη. Η αρχιτεκτονική και η ευρύτερη έννοιά της βρίσκουν πάντα καταφύγιο στα παραμύθια, γίνονται κομμάτι αναπόσπαστο. Ας δούμε τη σχέση του ήρωα με το κτίσμα, τον χώρο ή τα υλικά η κατασκευή. Ας σκεφτούμε το φως και πώς αυτό επηρεάζει τον ήρωα. Ας φέρουμε στο νου το περιβάλλον όπου εξελίσσεται το παραμύθι γεμάτο από πλατείες, πάρκα, γέφυρες, κάστρα, σιντριβάνια και μαντρότοιχους που αφήνουν πίσω τους τα ψηλά δέντρα και τα θηρία. Γιατί άραγε το μικρό χωριό βρίσκεται μίλια μακριά από την χώρα;

«Η Σταχτομπούτα, από όταν πέθανε ο πατέρας της, κλείστηκε από την κακιά μητριά της στη σοφίτα. Σκόνη και μούχλα, ξύλινο πάτωμα σκοροφαγωμένο, τοίχοι γεμάτοι από σοβάδες ετοιμόρροπους, ταβάνι χαμηλό με διπλή ρύση από την σκεπή, μια πόρτα μεταλλική ξεβιδωμένη. Μια αποθήκη με μπαούλα, παλιά έπιπλα και ποντίκια που όμως έγινε το καταφύγιό της!»

Η Αναστασία Δάλμα σας καλεί να εξερευνήσετε παρέα αυτή τη μοναδική σχέση της αρχιτεκτονικής με τα παραμύθια. Μαζί θα μοιραστείτε σκέψεις, θα διαβάσετε και θα αναλύσετε εικόνες, θα δείτε βίντεο, θα ακούσετε μουσική, θα σκιτσάρετε και θα κατασκευάσετε. Συνοδοιπόροι σε αυτήν την περιπέτεια θα είναι ο Καλβίνο, ο Τομπάζης, ο Disney, οι αδελφοί Γκριμ, ο Τριβιζάς και πολλοί άλλοι...
Ποιος είπε πως  τα παραμύθια είναι μόνο  για τα παιδιά;

Πρώτη συνάντηση: Τρίτη 8 Μαϊου 2018 20.30-22.00
Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Τρίτη, 18.30-20.00
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 115€ (+ 24% ΦΠΑ)  και 100€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους 

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας