• WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
 • WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
 • WELCOME
  TO OUR ISLAND
  creative learning
Ο ΧΩΡΟΣ

ΝΗΣΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Το Fårö βρίσκεται σε ένα ενιαίο ευρύχωρο ισόγειο απέναντι από την πλατεία Μαβίλη, σε μια γειτονιά που συνδυάζει τη ζωτικότητα και τις διευκολύνσεις του κέντρου με την ησυχία και την αίσθηση της παλιάς αστικής Αθήνας. Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, δημιουργήσαμε έναν χώρο που προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκάστοτε σεμιναρίων με κινητά στοιχεία και αίθουσες που απομονώνονται ή ανοίγουν. Το Fårö πήρε αυτόν τον χώρο -που πρώτα στέγαζε γραφεία του δημοσίου και έπειτα ξυλουργείο- και τον μετέτρεψε σε μια νησίδα δημιουργίας και ζύμωσης νέων ιδεών και σχέσεων όπου οι μαθητές θα δικτυώνονται, θα μαθαίνουν, θα δημιουργούν και θα χαίρονται.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Το Fårö είναι ένα νησάκι 113 τ.χλμ. της Βαλτικής, νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Σε αυτό έζησε και πέθανε ο σκηνοθέτης Ingmar Bergman έχοντας γυρίσει κάποιες από τις γνωστότερες ταινίες του. Εκεί το φυσικό τοπίο επικρατεί και οι άνθρωποι ζουν ήρεμα χωρίς να έχουν ανάγκη από την προηγμένη τεχνολογία. Ετυμολογικά πιθανότατα το όνομα να σημαίνει το νησί προς το οποίο ταξιδεύεις ή το νησί του ταξιδιώτη. Ο χώρος μας των 113 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας θέλουμε να αποτελέσει μία νησίδα δημιουργίας και ανακούφισης από την έντονη ροή της καθημερινότητας. Μέσα από τα σεμινάρια μας, μας ενδιαφέρει ο κόσμος να εμβαθύνει στο γνωστικό αντικείμενο της επιλογής του, να συνδεθεί κοινωνικά, να περάσει καλά και ως ταξιδιώτης μετά από ταξίδι, να επιστρέψει στο σπίτι ή τη δουλειά του λίγο πιο ανακουφισμένος, ανοιχτός και δημιουργικός.

 

ΟΥΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Εισηγητής: Αναστασία Δάλμα

Η αρχιτεκτονική είναι μια μορφή τέχνης που δεσμεύτεται όσο καμία από τις επιταγές της πραγματικότητας. Με το πέρασμα του χρόνου η ανάγκη του αρχιτέκτονα να εκφραστεί έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα, την οικονομική κρίση και κάθε είδους αλλαγές γίνεται όλο και πιο έντονη, μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας, πιο βαθειά θεμελιωμένη με θεωρία και μανιφέστα.

Η ουτοπική σκέψη, είναι ένας όρος που πρωτοεμφανίστηκε το 1516 στο έργο του Sir Thomas More και συμβολίζει τον μη υπάρχοντα τόπο. Είναι μια σκέψη που βρίσκει εύφορο έδαφος στην αρχιτεκτονική από την περίοδο κιόλας του νεοκλασικισμού. Χαρισματικά μυαλά με ιδιαίτερη σχεδιαστική γραφή εκφράζουν μη πραγατοποιήσιμες πρακτικές, κάνουν προτάσεις με ανεπαρκή κατασκευαστική δομή για την εποχή, κάνοντας την ουτοπική αρχιτεκτονική πλέον υπαρκτή!

Στο σεμινάριο αυτό θα ανακαλύψουμε την ουτοπική θεωρία της αρχιτεκτονικής που δεν είναι μόνο μία, θα περιεργαστούμε ουτοπικές πόλεις, θα δούμε πώς η κάθε μορφή τέχνης μπαίνει σε διάλογο με αυτή την ιδιαίτερη μορφή αρχιτεκτονικής έκφρασης.
Από τον Giovanni Battista Piranesi με τα ανεκτίμητα χαρακτικά του, τον Charles Fourier, τον Tony Gamier με την «Βιομηχανική πόλη», τον Claude Nicolas Ledoux με την «Ιδανική πόλη», στον Le Corbusier, τον Constant Nieuwenhuys με το «New Babylon», τον Buckminister Fuller με το γεωδαιτικό θόλο πάνω από το Μανχάταν, τον Ιαπωνικό Μεταβολισμό με τις μεγαδομές του, τους Asymptote με το «Steel cloud project» στο Λος Άντζελες.

Η αρχιτεκτονική θα πορευτεί πλάι στην τέχνη και θα πάρουμε ανάσες ελευθερίας από αυτήν αφού άλλες μορφές τέχνης δε δεσμεύονται τόσο από τα όρια της ανάγκης. Θα διαβάσουμε τον Italo Calvino με τις «Αόρατες Πόλεις», θα δούμε τον Alejandro Jodorowsky με το «Dune», θα δούμε Moebius.
Και αυτά είναι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά με όσα θα καταπιαστούμε.

Η αρχιτεκτονική χρειάζεται χώρο για δράση. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να βρει το χώρο αυτό μιας οι καιροί αλλάζουν και εμφανίζονται ανατροπές. Όπως και να έχει, ο αρχιτέκτονας θα σκιτσάρει και θα δημιουργεί ακόμα και όταν μείνει μόνο στο χαρτί!

Εισηγήτρια: Αναστασία Δάλμα
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 6 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Ημερομηνία Έναρξης: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, 18.30-20.00
Τελευταία συνάντηση: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, 18.30-20.00
Κόστος συμμετοχής:
100€ + 24% ΦΠΑ
85€ + 24% ΦΠΑ (για φοιτητές & ανέργους)
Απαραίτητη η κράτηση θέσης μεσω προκαταβολής λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος:
Τηλ. επικοινωνίας 210 7717544
mail: info@faro.gr

 

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Επικοινωνηστε μαζι μας