Εισηγητές: Γ. Αργυροπούλου, Μ. Κωνσταντάτος
Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019

 

Μονόλογος και θεατρική σκηνή
Ένα σεμινάριο πάνω στην τέχνη και την υποκριτική του θεατρικού μονολόγου

από το blindspot theatre group
(Γ. Αργυροπούλου, Μ. Κωνσταντάτος)

Είτε πρόκειται για Σαίξπηρ ή Τσέχωφ, είτε για Αισχύλο ή Τενεσί Ουίλιαμς, μέσα στους θεατρικούς μονολόγους λέγονται και συμβαίνουν τα πιο απίθανα πράγματα: η εξομολογήση ενός έρωτα, η ομολογία ενός σκοτεινού μυστικού, οι επιθυμίες που δεν αφήνουν τον ήρωα να ησυχάσει, τα άπιαστα όνειρα για το μέλλον, οι υπαρξιακές αναζητήσεις ή η αναγγελία ενός τρομερού γεγονότος που πραγματοποιήθηκε κάπου μακρυά.

Ιδιαίτερα αγαπητός στους θεατρικούς συγγραφείς αλλά και πολύ απαιτητικός προς κάθε ερμηνευτή, ο μονόλογος αποτελεί μία από τις πυκνές στιγμές του θεατρικού έργου που αποκαλύπτει μύχιες αλήθειες και φέρει συναισθηματικά ξεσπάσματα. Ο ήρωας/η ηρωίδα αποχωρεί από τη δράση, στέκεται λίγο πιο δίπλα από την πλοκή και παίρνει τον χρόνο και τον χώρο του για να εξιστορήσει όσα βαραίνουν τον νου ή την ψυχή του.

Όποιο περιεχόμενο ή μορφή και αν παίρνει ένας μονόλογος, η διαχείριση του απαιτεί από τον ηθοποιό εξάσκηση, σκηνική συγκέντρωση και επιδέξιες τεχνικές. Ως αντάλλαγμα, χαρίζει ένα πλούσιο συναισθηματικό ταξίδι, έναν φανταστικό κόσμο που ζωντανεύει μέσα από το σώμα και τον λόγο. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τις τεχνικές που απαιτεί η ερμηνεία ενός μονολόγου, να βρούμε τα τεχνικά κλειδιά και τη συναισθηματική διαδρομή που κρύβει μέσα του το θεατρικό κείμενο, να γευτούμε την περιπέτεια που ενέχει η εξιστόρηση μίας συναρπαστικής ιστορίας.

Στο σεμινάριο αυτό θα προτείνουμε μονολόγους αλλά επίσης και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν κείμενα που επιθυμούν. Θα ασχοληθούμε με την ανάλυση του χαρακτήρα στο μονόλογο, τη λεκτική και συναισθηματική διαχείριση του κειμένου, τη σωματική δράση και τη σχέση του ηθοποιού με τον χώρο.

Ημερομηνία Έναρξης: Τρίτη 21 Μαΐου
Λήξη:
Τρίτη 25 Ιουνίου
Ώρες Διεξαγωγής:
6.00 - 10.00 μ.μ.
Αριθμός Συναντήσεων:
6 (σύνολο 24 ώρες)
Κόστος συμμετοχής: 165€ (+ΦΠΑ), 150€ (+ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους

 

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Επικοινωνηστε μαζι μας