Εισηγητής: Σπύρος Χαιρέτης
Φθινόπωρο 2020

Η μελέτη των τηλεοπτικών κειμένων θα αποδειχθεί εξίσου σημαντική για την «πολιτική σκέψη» αυτού του αιώνα, όπως υπήρξε και η μελέτη των φιλοσοφικών κειμένων στο παρελθόν.
(Connolly, 2007)

Τι είναι «τηλεόραση» και πού ακριβώς αναφερόμαστε όταν χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο όρο;
Πώς έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των χρόνων, και ποια η σχέση της με τον κινηματογράφο και το διαδίκτυο; 

Το σεμινάριο TV STUDIES 101, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, επικεντρώνεται στον σχετικά νέο -για τα ελληνικά δεδομένα-, αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των τηλεοπτικών σπουδών και επιχειρεί μια εισαγωγή στις ιδιαιτερότητες και κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις του μέσου, με σαφή προσανοτολισμό στον τομέα της τηλεοπτικής μυθοπλασίας. 

Στις δέκα προγραμματισμένες συναντήσεις μας, θα εξετάσουμε τις τηλεοπτικές σειρές ως πολιτισμικά κείμενα παραγωγής ψυχαγωγίας και ιδεολογίας και θα σταθούμε σε ορισμένες περιπτωσιολογικές μελέτες.

Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίες καλύπτουν μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών και ανήκουν σε διαφορετικά τηλεοπτικά είδη.

Οι τηλεοπτικές σειρές που θα μελετηθούν -μεταξύ άλλων- στις συναντήσεις είναι:

Οι Απαράδεκτοι (MEGA, 1991-1993),

Τμήμα Ηθών (ΑΝΤ1,1992-1995),

Ντόλτσε Βίτα (MEGA, 1995-1997),

Το καφέ της Χαράς (ANT1, 2003-2006, 2019-),

Στο Παρά 5 (MEGA, 2005-2007),

Lost (ABC, 2004-2010),

Black Mirror (NETFLIX, 2011-),

Pose (NETFLIX, 2018-),

Sex education (NETFLIX, 2019-).

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες από τις θεματικές που θα προκύψουν είναι οι περιπέτειες της αναπαράστασης στην ποπ κουλτούρα (πως το φύλο διαπλέκεται με άλλες κατηγορίες ανάλυσης, όπως η τάξη, το χρώμα, η ηλικία, το σώμα και η σεξουαλικότητα), η συμβολή των τηλεοπτικών ειδών στην κατανόηση και αποκωδικοποίηση των τηλεοπτικών προϊόντων, η θέση του auteur στις τηλεοπτικές σπουδές, η λειτουργία της νοσταλγίας στην «(επαναν)ανάγνωση» παλαιότερων τηλεοπτικών προγραμμάτων, η παιδαγωγία της τηλεοπτικής μυθοπλασίας κ.α.

Κάθε συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε μία τηλεοπτική σειρά την οποία θα αναλύουμε λαμβάνοντας υπόψη το χωροχρονικό πλαίσιο εντός του οποίου δημιουργήθηκε και με παράλληλες αναφορές σε άλλες σειρές συναφούς θεματολογίας.

Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να έχουν ενεργή παρουσία στις συζητήσεις.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Σπύρος Χαιρέτης, Διδάκτορας Τηλεοπτικών και Πολιτισμικών σπουδών (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ημέρες και ώρες μαθημάτων:
Δευτέρα, 19.00-21.30
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020
Αριθμός Συναντήσεων: 10

Κόστος συμμετοχής:
150€ (+24% ΦΠΑ)
135€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή, τα δίδακτρα και το περιεχόμενο του σεμιναρίου, στείλτε μας mail στο info@faro.gr

 

 

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Επικοινωνηστε μαζι μας