ΜΟΔΑ & ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΕΣ

Εισηγήτρια: Ιωάννα Σοφρά
Άνοιξη 2022

Τι είναι η μόδα;

Στο ερώτημα αυτό, όλ@ έχουμε στο μυαλό μας τη βιομηχανία που παράγει και πουλάει υλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Χρήσης άρρηκτα συνδεδεμένης με το σώμα μας. Στην καθημερινότητα  όμως και τις διαφορετικές πτυχές της παράγεται και αναπτύσσεται ο πολιτισμός…

Άρα εκτός από εμπορεύσιμο προϊόν θα μπορούσαμε να δούμε τη μόδα και ως μια κοινωνικοπολιτική δυναμική, ένα σύστημα συμβολισμών που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα ρούχα και το μήνυμα που επιλέγουμε να εκπέμψουμε μέσα από αυτά. Κι ερχόμαστε στην ερώτηση που αποτελεί τη βάση του σεμιναρίου μας:

Πώς η γυναικεία ταυτότητα δημιουργείται και εκφράζεται μέσα από τη μόδα;

Στο σεμινάριο αυτό, θα εξετάσουμε τη μόδα από το σημείο ακριβώς αυτής της επιρροής, δηλαδή την ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση της θηλυκότητας μέσα από την αισθητική του ρούχου. Στις δέκα συναντήσεις μας, θα ασχοληθούμε με πολλές διαφορετικές πτυχές της γυναικείας έκφρασης και θα εξετάσουμε τον ενδυματολογικό της κώδικα μέσα από το πρίσμα του φεμινισμού.

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με μια εισαγωγή στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Βασικές εισαγωγικές έννοιες φεμινιστικής θεωρίας σε συνδυασμό με θεωρία μόδας. Θα συνεχίσουμε εξετάζοντας την έκφραση της μόδας και του φεμινισμού σε διαφορετικές πλευρές του πολιτισμού.

Κάθε συνάντηση θα καλύπτει και μια διαφορετική ενότητα ξεκινώντας από τις δυναμικές θηλυκότητες του παρελθόντος μέχρι τις ηρωίδες των βιντεοπαιχνιδιών αλλά και της  καθημερινότητας.  Μερικές ενδεικτικές ενότητες θα αφορούν την εκκεντρικότητα, τη drag queen performance, τη γυναικεία παρουσία στην πολιτική, το fashion blogging. Οι ενότητες θα μας μάθουν τη γλώσσα της ενsδυματολογικής επικοινωνίας, θα γίνουν έναυσμα για συζητήσεις, έρευνα αλλά και  ενδοσκόπηση.

Έτσι θα φτάσουμε στην τελευταία μας συνάντηση να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία, τους συμβολισμούς και τις σκέψεις για να αναδείξουμε τον προσωπικό ενδυματολογικό μας κώδικα.

❇︎

Έναρξη Σεμιναρίου:
Παρασκευή, 1 Απριλίου και κάθε Παρασκευή, 19.00 - 21.30

Αριθμός Συναντήσεων: 10

Κόστος Συμμετοχής:
200€ (+24% Φ.Π.Α)
180€ (+24% Φ.Π.Α) για φοιτητ@ και κατόχους κάρτας ανεργίας

Πληροφορίες & Εγγραφές: info@faro.gr

❇︎

 

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας