ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ & ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Εισηγήτρια: Ειρήνη Τσορδιά
Φθινόπωρο 2021

Από το σπίτι μέχρι το πανεπιστήμιο, μέσα σε μία οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση, στο χώρο εργασίας ή στο δρόμο ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας κακοποιητικής συμπεριφοράς, χειρονομίας ή ακόμη και βλέμματος. Υπό τις συνθήκες της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, παρατηρούμε ένα σπιράλ διογκούμενης βίας εναντίον των γυναικών.

Εν έτει 2021 υπάρχει ακόμη ένα κεντρικό ερώτημα, το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί:
Πώς εξηγείται η πεισματική διατήρηση τόσο ισχυρών αντιστάσεων στην ισότητα των φύλων;

Το ελληνικό #MeToo είναι σε εξέλιξη και το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα, αποτέλεσμα διεργασιών προηγούμενων δεκαετιών, είναι πια δυνατό. Αυτή είναι η στιγμή για να μιλήσουμε ανοιχτά για τα φλέγοντα ζητήματα της έμφυλης βίας, των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, των γυναικοκτονιών και του σεξισμού. Θα πρέπει να κατονομάσουμε τις διακρίσεις και τις ανεπάρκειες και να ανοίξουμε με προτάσεις  ένα διάλογο κρίσιμο για τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Το σεμινάριο εμπνέεται γύρω από τον διαθεματικό φεμινισμό. Η διαθεματικότητα, όρος που εισήγαγε το 1989 η Kimberlé Williams Crenshaw, υποστηρίζει την ιδέα ότι οι επιμέρους κοινωνικές και πολιτικές  ταυτότητες – για παράδειγμα, το να είσαι μαύρη και το να είσαι γυναίκα - περιπλέκονται, δημιουργώντας έτσι διαφορετικές μορφές περιθωριοποίησης και διακρίσεων.

Σε κάθε συνάντηση, θα δώσουμε ορατότητα σε νομοθετικά πλαίσια, cases studies και παραδείγματα γυναικών από διαφορετικά backgrounds, χώρες, κουλτούρες και εποχές

Η κάθε συνάντησή μας έχει στο κέντρο της μία άλλη θεματική. Ξεκινάμε από τη θέση της γυναίκας στο Ελληνικό Δίκαιο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, περνάμε στα σύγχρονα φεμινιστικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής ενώ τέλος ανοίγουμε τη συζήτηση για τις γυναικείες φωνές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Μέσα από slides, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις και προσωπικά βιώματα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο, όπου μαζί θα παρατηρήσουμε, θα σκεφτούμε, θα καταγράψουμε και θα συζητήσουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση των γυναικών και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεφύγουμε από το ορθολογικό μοντέλο, όπου η εισηγήτρια παρουσιάζεται ως ειδήμονας που δίνει τη γνώση αλλά αντίθετα, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη διάδραση και στην ανταλλαγή γνώσεων και βιωμάτων.

.

❇︎

Έναρξη Σεμιναρίου:
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.30

Αριθμός Συναντήσεων: 8

Κόστος Συμμετοχής:
170€ (+24% Φ.Π.Α) & 150€ (+24% Φ.Π.Α) για φοιτητ@ και κατόχους κάρτας ανεργίας

Πληροφορίες & Εγγραφές: info@faro.gr

Στείλτε μας mail για να ενημερωθείτε για τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου

*Το σεμινάριο γίνεται δια ζώσης - με συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών και πιστοποίηση εμβολιασμού - ενώ δίνεται και η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

❇︎

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας