Εισηγητής: Μαρία Θερμού

Γνωριμία με τα μουσεία της Αθήνας μέσα από μία προσέγγιση που έχει στόχο να αναδείξει την μοναδικότητα και τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία τους προτείνοντας μία νέα ανάγνωση. Γιατί τα μουσεία δεν είναι απλώς φορείς ιστορίας, είναι η σύνδεσή μας με το παρελθόν και η επιβεβαίωση του παρόντος! Πρόκειται για μία σειρά οκτώ συναντήσεων με τη δημοσιογράφο ειδικευμένη σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς Μαρία Θερμού. Ελάτε λοιπόν εξερευνήσουμε …Τα Μουσεία αλλιώς! Πώς;

Ποια είναι τα εκθέματα κάθε μουσείου που συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα από την αρχαιότητα ως σήμερα;

Ποια είναι τα «παράξενα» και ιδιαίτερα έργα κάθε μουσείου;

Ποια είναι τα έργα –πρότυπα, που λειτούργησαν στην τέχνη διαμέσου των αιώνων;

Ποιες ομοιότητες με τη σημερινή εποχή με βάση τα εκθέματα των μουσείων;

 Αλλά βέβαια θα μας απασχολήσουν και:

Οι συλλογές κάθε μουσείου, από πού και πώς προήλθαν

Τα σημαντικότερα εκθέματά του`

Οι ημερομηνίες –σταθμοί στην ιστορία του

Η σύγχρονη δυναμική του

 

 Στο πλαίσιο των σεμιναρίων εξάλλου παρουσιάζονται και αναλύονται επίσης θέματα, όπως: Η εξέλιξη των μουσείων από τις μικρές ιδιωτικές συλλογές σε μεγάλους πολιτικούς φορείς. Ποια είναι και πού βρίσκονται τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά έργα στο εξωτερικό. Η αρχαιοκαπηλία και οι επιπτώσεις της. Οι βασικές περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Πόσο έχει επηρεαστεί η σύγχρονη τέχνη από την αρχαία. Οι αποθήκες των μουσείων. Τα εργαστήρια συντήρησης των αρχαιοτήτων. Αρχαίες συνήθειες που επιβιώνουν ως σήμερα κ. ά.

 

Στα μουσεία που θα εξετασθούν περιλαμβάνονται:

1.Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - «Όλη η Ελλάδα σε ένα μουσείο»

2.Μουσείο Ακρόπολης - «Το όραμα»

3.Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο - «Το Βυζάντιο των ανθρώπων»

4.Μουσείο Μπενάκη - «Η διαχρονία του ελληνισμού»

5.Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - «Η γοητεία των ειδωλίων»

6. Μουσείο Κεραμεικού - «Το επέκεινα»

7. Επιγραφικό Μουσείο - «Οι πέτρες που μιλούν»

8.Νομισματικό Μουσείο - «Το χρώμα του χρήματος»

 

Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει: Εισήγηση και παρουσίαση του μουσείου μέσα από προβολή βίντεο και φωτογραφιών. Τα βασικά στοιχεία κάθε μουσείου – ταυτότητα. Κείμενα και άλλα στοιχεία – Βιβλιογραφία. Ανάδειξη του εμβληματικού χαρακτήρα κάθε μουσείου. Ανάπτυξη διαλόγου και συζήτησης με τους συμμετέχοντες.

 

*Επιστήμονες αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι , αρχιτέκτονες θα προσκαλούνται για σύντομη ομιλία κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων

*Επισκέψεις σε μουσεία θα είναι δυνατές κατόπιν συνεννοήσεως

Ημερομηνία Έναρξης: Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, 19.00-21.00

Κόστος συμμετοχής (για τις οκτώ δίωρες συναντήσεις):

120 ευρώ (+ΦΠΑ) 

 

Η Μαρία Θερμού γεννήθηκε στη Λευκάδα αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από νωρίς όμως την κέρδισε η δημοσιογραφία και ο πολιτισμός. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Τα Νέα», «Πρώτη», «Ποντίκι», «Το Βήμα» καθώς και στην ΕΡΑ με ειδίκευση πάντα στον τομέα του πολιτισμού καλύπτοντας το ρεπορτάζ του υπουργείου Πολιτισμού. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση της ΕΡΤ, περιοδικά και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ενώ έχει καλύψει δημοσιογραφικά μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως  δημοσιογράφος - ραδιοφωνική παραγωγός παρουσίασε σειρά εκπομπών στο Πρώτο Πρόγραμμα και επί εικοσαετία στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με συνεντεύξεις μεγάλων ελλήνων δημιουργών και επιστημόνων και θέματα γύρω από τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική. Ορισμένες από αυτές: «Τ΄αγάλματα είναι στο μουσείο», «Λαλούντα Κείμενα», «Στα μαγειρεία της αρχαιότητας». Η ιστορία των μουσείων στην Ελλάδα, η εξέλιξη και ο ρόλος τους στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελούν μέρος μεγάλης έρευνας, την οποία πραγματοποιεί για την πολιτιστική κατάσταση στην Ελλάδα προ και κατά την κρίση.

 

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Επικοινωνηστε μαζι μας