ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / MASTERCLASSES / EVENTS

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Εισηγητές: Νίκος Βατόπουλος, Ηλίας Μαγκλίνης

Στα δύο Σάββατα των 1 και 8 Απριλίου 2017 θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκε λογοτεχνικά -σε δύο παραδείγματα- η Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου αλλά και το πώς τα Δεκεμβριανά επηρέασαν την οικοδομική ανάπτυξη της πόλης.

Ο Ηλίας Μαγκλίνης μας μιλά για την Αθήνα της γερμανικής Κατοχής και των εμφυλίων συγκρούσεων μέσα από τη λογοτεχνία, ενώ ο Νίκος Βατόπουλος για την εικόνα και το μετασχηματισμό της ίδιας της πόλης πριν και μετά τα Δεκεμβριανά. Οι δύο εισηγητές θα είναι παρόντες και στις δύο συναντήσεις.

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής:

Σάββατο 1 Απριλίου 2017, 11:00-13:00

Σάββατο 8 Απριλίου 2017, 11:00-13:00

 

Κόστος συμμετοχής:

30€ (+ΦΠΑ)

25€ (+ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο Σαββάτων:

Σάββατο 1 Απριλίου:

Εισηγείται ο Ηλίας Μαγκλίνης

Η Αθήνα της γερμανικής Κατοχής, η Αθήνα των εμφυλίων συγκρούσεων μέσα από τη λογοτεχνία

Σε αυτήν τη συνάντηση θα παρουσιάσουμε δύο λογοτεχνικές εκδοχές της Αθήνας κατά την ταραγμένη δεκαετία του 1940. Η πρώτη, που θα λειτουργήσει και ως εισαγωγή, αποτυπώνει την πόλη υπό τη γερμανική κατοχή μέσα από τη ματιά ενός ξένου συγγραφέα ο οποίος μάλιστα ουδέποτε επισκέφθηκε την Αθήνα και ειδικά εκείνη την εποχή. Πρόκειται για το αμετάφραστο έως σήμερα μυθιστόρημα «Διαμέρισμα στην Αθήνα» του Αμερικανού Γκλένγουεϊ Ουέσκοτ στο οποίο απεικονίζεται η καθημερινότητα μιας αθηναϊκής οικογένειας όταν εγκαθίσταται στο διαμέρισμά της ένας Γερμανός αξιωματικός κατόπιν επίταξης. 

Η δεύτερη, που θα μας απασχολήσει και περισσότερο, είναι το μυθιστόρημα «Πολιορκία», του Αλέξανδρου Κοτζιά. Βιβλίο-σταθμός που εκδόθηκε το 1953 και «χτυπήθηκε» τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, καθώς αποτυπώνει γλαφυρά τις αιματηρές και γεμάτες μίσος εμφύλιες συγκρούσεις ανάμεσα σε δεξιές και αριστερές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αλλά και μετά από αυτή, δηλαδή τη χρονικό περίοδο 1943-44. 

Οι αναφορές σε λογοτεχνικά βιβλία θα πλαισιώνεται αναγκαστικά από το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής, καθώς θα δίνονται αδρά οι συνθήκες που επικρατούσαν στην πρωτεύουσα ειδικά την περίοδο λίγο πριν τον Δεκέμβριο του 1944. 

 

Σάββατο 8 Απριλίου:

Εισηγείται ο Νίκος Βατόπουλος

Η Αθήνα πριν και μετά τα Δεκεμβριανά

Η επίπτωση των αστικών καταστροφών στα Δεκεμβριανά έχει συχνά υποτιμηθεί στην προσέγγιση των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων και στην κατανόηση της εξέλιξης της Αθήνας. Τα αστικά κενά που προκλήθηκαν στα Δεκεμβριανά σε συνδυασμό με την ερήμωση της υπαίθρου, την ανασφάλεια και την έλλειψη εργασίας στην περιφέρεια, συνετέλεσαν στην αλματώδη οικοδομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Η δεκαετία του 1940 παρουσιάζεται ως μία ενδιάμεση περιοχή ανάμεσα στον μητροπολιτικό μετασχηματισμό της περιόδου του Μεσοπολέμου και την εκτόξευση όλων των δραστηριοτήτων στην Αθήνα μετά το 1950.

 

Sign up for Fårö Newsletters

Έ β ρ ο υ   1 4 ,  
Μ έ γ α ρ ο   Μ ο υ σ ι κ ή ς
Α θ ή ν α ,   1 1 5 2 7 ,
T   2 1 0 7 7 1 7 5 4 4
i n f o @ f a r o . g r

Instagram Follow
Επικοινωνηστε μαζι μας